Opravdan razvoj "birdwatching" turizma u Srbiji

Početna > Posmatranje ptica > Opravdan razvoj birdwatching turizma u Srbiji

Decembar, 2008.

Srbija ima velikih potencijala za razvoj "birdwatching" turizma, veliki broj različitih staništa, zanimljive vrste i očuvanu prirodu, i može biti konkurentna zemljama u okruženju, zaključeno je na prvoj konferenciji posvećenoj razvoju "birdwatching" turizma u Vojvodini, koja je održana 8. decembra 2008.

Konferenciju je organizovala Asocijacija za razvoj turizma "Visit Vojvodina" uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj AP Vojvodine.

Razvoj "birdwatching" može u velikoj meri omogućiti održivi razvoj rezervata, jer ne zahteva velika finanskijska ulaganja i može doneti značajnu materijalnu dobit kako upravljačima ovih dobara, tako i lokalnoj zajednici.

Ono što Vojvodini nedostaje za razvoj ove vrste turizma su turistička infrastruktura (osmatračnice, uređene i obeležene staze kroz rezervate, info mape propagandni materijali vizitorski centri), edukacija upravljača i zaposlenih u ZPD i promocija.

"Birdwatching" (posmatranje ptica) je aktivan hobi koji podrazumeva boravak u prirodi, takmičarski duh i visoku fizičku i mentalnu aktivnost, a osnova je dobro poznavanje ptica i njihovo prepoznavanje izoštrenim čulima. U Evropi više od 2 miliona turista godišnje putuje u potrazi za pticama.

Posmatranje ptica nije masovan oblik turizma, već spada u specijalna interesovanja ("niše") koje Strategija o razvoju turizma Republike Srbije preporučuje za razvoj u budućnosti. Turisti koji dolaze u potragu za pticama čine to tokom cele godine a njihovi zahtevi uključuju objekte za smeštaj manjeg kapaciteta (porodični hoteli, seoska domaćinstva ili objekti u lovištima), autentičnu hranu i piće i lokalne vodiče.

Teritorija Srbije je izrazito bogata staništima i vrstama ptica od kojih su mnoge retke i ugrožene, a samim tim i privlačne za ovu ciljnu grupu. U bliskom okruženju Srbije (Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori) birdwatching se uveliko razvija i sve više učestvuje u stvaranju deviznog turističkog prihoda. Osim ekonomske strane, značaj se ogleda i kroz pružanje alternative neodrživom gazdovanju prirodom (lov, ribolov, seča šuma), odnosno kroz podsticaj održivog razvoja. Budući da su svi prirodni preduslovi ispunjeni, kao i da već postoji zainteresovanost stranih gostiju, neophodno je sprovesti niz aktivnosti kako bi se na adekvatan način predstavile destinacije za posmatranje ptica.

Na domaćem tržištu promocija posmatranja ptica u rezervatima može uticati na povećanje svesti o potrebi očuvanja i zaštite prirode i iskoristiti u privlačenju novih ciljnih grupa koji će takođe omogućiti ostvarivanje prihoda od pružanja različitih usluga.