U Novom Sadu počela konferencija o razvoju "birdwatching" turizma

Početna > Posmatranje ptica > U Novom Sadu počela konferencija o razvoju "birdwatching" turizma

Decembar, 2008.

Konferencija o razvoju "birdwatching" turizma u Vojvodini počela je danas (8. decembar 2008. godine) u novosadskom Zavodu za zaštitu prirode i biće završena sutra. Cilj konferencije je da ukaže na turističku i ekonomsku opravdanost i isplativost razvoja ove grane turizma.

"Birdwatching", odnosno posmatranje ptica, naziv je specifične vrste turizma koja se intenzivno razvija u područijima sa očuvanom prirodom širom sveta. Ovaj vid turizma spada u održive sa idejom da se priroda sačuva i koristi u meri koja je ne ugrožava. Turisti koji se opredeljuju se ovu vrstu turizma bave se isključivo posmatranjem i fotografisanjem retkih vrsta ptica.

"Birdwatching" je aktivan hobi koji podrazumeva boravak u prirodi i brigu o zaštiti ptica i njihovih staništa. Širom sveta prisutan je trend povećanja broja posmatrača ptica koji posećuju različite destinacije u potrazi za pticama i očuvanom prirodom. "Birdwatching" ne spada u masovne oblike turizma, već u specijalna interesovanja koje Strategija o razvoju turizma Republike Srbije preporučuje za razvoj u budućnosti.

Turisti koji dolaze u potragu za pticama čine to tokom cele godine, a njihovi zahtevi uključuju objekte za smeštaj manjeg kapaciteta (porodični hoteli, seoska domaćinstva ili objekti u lovištima), autentičnu hranu i piće i lokalne vodiče.

Teritorija Republike Srbije izrazito je bogata staništima i vrstama ptica od kojih su mnoge retke i ugrožene, a samim tim privlačne za turiste iz celog sveta. U bliskom okruženju Srbije, u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, birdwatching se uveliko razvija i sve više učestvuje u stvaranju deviznog turističkog prihoda. Osim ekonomske strane, značaj se ogleda i u pružanju alternative neodrživom gazdovanju prirodom (lov, ribolov), odnosno kroz podsticaj održivog razvoja.

Tokom Konferencije o razvoju "birdwatching" turizma u Vojvodini, domaći i eksperti iz inostranstva govore o prirodnim uslovima i potencijalima Vojvodine, ali i o neophodnoj edukaciji i stvaranju infrastrukture koja bi omogućila da se iskoristi značajno prirodno bogatstvo i ostvari prihod od ove vrste turizma.

Organizator konferencije je Asocijacija za razvoj turizma Visit Vojvodina koja ovaj projekat realizuje uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj AP Vojvodine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.