Prvi sajam Posmatranja ptica u Srbiji, Specijalni rezervat prirode Zasavica

Početna > Posmatranje ptica > Prvi sajam Posmatranja ptica u Srbiji, Specijalni rezervat prirode Zasavica

Maj, 2010.

Obaveštavamo vas da će se Prvi sajam posmatranja ptica u Srbiji „Birdwatch Serbia“ održati 22 i 23. maja 2010. u Specijalnom rezervatu prirode u Zasavici. Zadatak ovog sajma je promocija birdwatchinga – posmatranja ptica kako bi se ovaj hobi (ili interesovanje) približio široj javnosti u cilju predstavljanja još jedne aktivnosti za duži boravak u prirodi i širenju svesti o zaštiti prirodnih dobara.

Birdwatching (posmatranje ptica) je jedan od segmenata turističke ponude koji je u mnogim zemljama razvijen i donosi značajne prihode. Birdwatching podrazumeva boravak u prirodi kao i potrebu za zaštitom ptica i njihovih staništa. Turisti koji dolaze u potragu za pticama čine to tokom cele godine, a njihovi zahtevi uključuju objekte za smeštaj manjeg kapaciteta, autentičnu hranu i piće i lokalnog vodiča.

Ovaj sajam će po prvi put na jednom mestu okupiti sva zaštićena prirodna dobra Srbije, stručnjake iz ornitologije, biologije, ekologije, održivog razvoja, planinare, izviđače, kampere, fotografe i druge ljubitelje prirode. Na sajmu će takođe biti i predstavnici ministarstava, turističkih i nevladinih organizacija, mediji, školske grupe i drugi.

Predviđeno je da ovaj sajam ima humanitarni karakter obzirom da ćemo od prikupljenih sredstava od sponzora organizovati dolazak (izazak u prirodu) dece bez roditeljskog staranja iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici i iz Centra za novorođenčad, malu decu i mlade Beograda u Zvečanskoj ulici.
Organizatori sajma su Asocijacija za razvoj turizma VisitVojvodina i SRP Zasavica.

Posetite sajam i uzmite učešće u očuvanju prirode i svoje slobodno vreme iskoristite na drugačiji način. Naučite nešto više o posmatranju ptica kroz edukacije koje će se održati za vreme sajma, posmatrajte ptice sa broda ili peške, probajte specijalitete Zasavice i upoznajte se sa drugim ljubiteljima prirode.

 

April, 2010.

Evo i nekoliko fotografija sa sajma, naknadno dodatih uz ovu vest, da vidite kako je bilo.